Download | Programy

Svítící tyčinky - Lightstick

Volná diskuze, film, kultura, foto, zajímavosti, dění kolem nás, a to co jinam nepatří

Moderátor: Moderátoři

Radeon™
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 585
Registrován: pát led 26, 2007 17:08

Svítící tyčinky - Lightstick

Příspěvek od Radeon™ »

Koukal jsem na nějaký ty filmy (krimi)
jak vždycky zlomí tu tyčinku a ona svítí...


L I G H T S T I C K

Pak sem trochu zabrouzdal a našel jsem to objednal jsem 2ks mini
,docela dobré ...
info :

Co je lightstick a jak funguje?


Lightsticky nebo glowsticky používají potápěči, milovníci kempování nebo jsou používány pro dekoraci a k zábavě (+kostýmové party, bezpečnostní osvětlení…) Lightstick je plastová trubička (tuba, tyčka), která má v sobě skleněnou ampulku. Pro použití lightstick ohnete, čímž se rozlomí skleněná ampulka. Toto umožní kapalinám, které byly uvnitř skleněné ampulky, smísit se s těmi, které jsou v plastové trubičce. Jakmile se látky smísí, přichází na řadu reakce. Reakce uvolní světlo a lightstick svítí.

Chemická reakce uvolňuje energii


Jednou formou energie je světlo. Některé chemické reakce uvolňují energii; chemická reakce uvnitř lightsticku uvolní energii v podobě světla. Světlo vzniklé takovouto reakcí se nazývá chemiluminescence.

Přestože reakce, která uvolňuje světlo, není způsobena teplem a nemusí teplo vytvářet, stupeň na kterém se reakce objevuje, je ovlivňován teplotou. Pokud umístíte lightstick do studeného prostředí (např. mrazáku), chemická reakce se zpomalí. Když bude lighstick chladný, uvolní se méně světla, ale lightstick vydrží mnohem déle. Pokud naopak umístíte lightstick do horkého prostředí, chemická reakce se urychlí. Lightstick bude svítit mnohem jasněji, ale také se rychleji "unaví" : ).

Co je obsaženo?

Lighstick se skládá ze tří částí. Aby vzniklo světlo, je zapotřebí dvou kapalin, které budou reagovat a fluorescenčního barviva, které přijme energii a přemění ji ve světlo. Přestože existuje více návodů na lightsticky, běžný komerční lighstick používá roztok vodíkového peroxidu, který je izolován od roztoku phenyl oxalate ester spolu s fluorescenčním barvivem. Výslednou barvu lightsticku, která vzniká po smíchání dvou chemických roztoků, určuje barva fluorescenčního barviva. Základní východisko reakce je to, že reakce mezi dvěma chemikáliemi uvolní dostatečné množství energie, aby vybudila elektrony ve fluorescenčním barvivu. Tím elektrony přeskočí na vyšší energickou hladinu a následně spadnou zpět, čímž vznikne světlo.

Jak dlouho lightstick svítí?

Záleží na typu a poměru náplní. Lightstick.cz nabízí kompletní sortiment kde lze najít jak 5 minutové tak i 12 hodinové typy. Obecně nelze přesnou dobu určit proto se na lightstickách vyznačuje tzv. minimální doba. Ta určije dobu po kterou bude lightstick svítit za všech podmínek.

Zajímavá věcička

koupě na http://www.lightstick.cz


Co si o tom myslíte ???
Uživatelský avatar
overclocker123
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 960
Registrován: úte lis 21, 2006 19:17
Bydliště: Rudník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od overclocker123 »

A k čemu ti to bude?
Cliff
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 814
Registrován: čtv lis 23, 2006 13:01

Příspěvek od Cliff »

je více druhů já měl takové ty malé co se dají normalně "všude" koupit. :D zlomíš a máváš s tím :D pak jsou jiné ty se daji taky určitě koupit ale jsou drachší ty vydrží déle.
CPU:E4300 1,8GHz(2,7)+Noctua NH-U12F , Gigabyte DS4, Kingston 2*1Gb , ATI Radeon X1950XT+VGA ThermalRight HR-03 , Forton bluestrom II 500W, ASUS DvD RW, Tt Matrix..
Radeon™
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 585
Registrován: pát led 26, 2007 17:08

Příspěvek od Radeon™ »

To OC123:Je to většinou pro zábavu nebo pro práci...

To Cliff : Já měl sadu taky těch malých vydrží 6 hodin a ty velké stojí kolem 500Kč a vydrží klidně i celý den některé extremní prý i týden :cool:
Odpovědět