Download | Programy

preview ASUS G53J dle Flankera :-)

Notebooky, PDA, mobilní telefony, MP3 přehrávače, ostatní mobilní zařízení a technologie

Moderátor: Moderátoři

flanker
Nováček
Nováček
Příspěvky: 17
Registrován: úte říj 19, 2010 14:47

preview ASUS G53J dle Flankera :-)

Příspěvek od flanker »

Nejprve se podívejme na fotografie balení, příslušenství a samotného notebooku.
Notebook je dodáván ve velké (zároveň napěchované) krabici s klasickým ROG potiskem. S trochou nadsázky lze použít balení i jako dočasné brašny pro přenos notebooku :).
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Samotná krabice obsahuje notebook velmi libivého vzhledu (subjektivní dojem), napájecí zdroj a tři redukce koncovek do sítě a příslušenství. To je tvořeno 3D brýlemi od nVidie 3D Vision a jejich manuálem.
Obrázek

Obrázek

Napájení je poměrně veliké a hlavně těžké-odhad 1kg :). To však není určitě nějaké výrazné minus notebooku (250g sem, 250g tam..).
Obrázek

Po vybalení notebooku z krabice a vyjmutí z ochranné folie jsem byl mile překvapen. Opravdu netradiční vzhled notebooku a přesto dle mého soudu velmi líbivý. ASUS se prý nechal inspirovat designem prvního hromadně vyráběného stealth letadla typu F-117. Pokusil jsem se s mým mizerným foťákem o pár fotek, kde by mohl alespoň trochu design vyniknout -viz níže pod textem (bude doplněno). Navíc je celý notebook vyroben v matně černé barvě, čili méně otisků prstů na celém šasi notebooku, méně budou vidět i prachové částečky. Kvalita materiálu se jeví jako slušná, nedošlo k prohýbání při psaní a odolal i zatlačení mé ruky na horní víko :). Ve srovnání s 3 letým HPčkem které vlastní kamarád je kvalita materiálu rozhodně jinde :thumb .
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Teď v rychlosti k jednotlivým částem notebooku.
Psaní na notebooku bylo příjemné, na desktopu používám spíše tvrdší lávesnici, takže tzv. "buším", na měkkost notebooku jsem si zvykl snad do půl hodiny :). Klávesnice se rozložením písmen a numerických znaků velmi podobá klasické klávesnici do PS2 či USB portu. Klávesnice navíc může být v noci osvětlená, stačí pouze zmáčknout speciální tlačítko nalevo nahoře.
Touchpad má klasické funkce, navíc má zvětšení a zmenšení (prsty od sebe/k sobě) a scroll v právé části touchpadu.
URL=http://img169.imageshack.us/i/klvesniceatouchpad.jpg/]Obrázek[/URL]

Obrázek

Napravo je také napájení notebooku (což osobně bych raději uvítal ze zadní strany), konektor pro RJ45 (taktéž by bylo vhodnější ho nechat na zadní straně), 2x USB a výstup na monitor. Na levé straně je Blue-ray mechanika, výstupy na sluchátka, konektory na sluchátka atd. Zadní design vypadá krásně agresivně, na fotografiích je znovu vinou fotoaparátu bídně zachyceno chlazení :).
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

V rychlosti se podíváme také na BIOS, položky k přetaktování zde opradu nenajdeme :).
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A nyní k samotným testům.
Prioritou byly procesorové benchmarky a několik herních benchmarků včetně praktické zkoušky her. Předinstalovaný systém na G53J byl windows 7 Ultimate 64-bit. Tento konkrétní kousek notebooku obsahoval procesor Intel Core i7 720QM, 8 GB DDR3 a grafickou kartu Geforce 460M 192-bit. Takže téměř to nejvýkonnější co je možné pro notebooky sehnat.

CPU core i7-720QM:
Obrázek

Obrázek

V profilu max. turbo dosahuje CPU až na hranici 3 GHz za předpokladu napájení ze sítě a ASUS módu High performance!. Tyto funkce lze přepínat buď softwarově a nebo znovu přes speciální tlačítko umístěné vpravé části nad klávesnicí. Defakto se jedná o výrobní overclock tohoto procesoru! ASUS umožnil zvýšení bclk z 133 MHz až na 143 MHz.
Obrázek

Co se mi velmi líbilo byly přiložené software utilitky a jejich přepínání. Funkce ASUS Control Desk nám umožňuje uživatelsky přívětivě přepínat různá nastavení monitoru, hlasitosti zvuku a pracovních profilů.

Obrázek

Další utilitou je ASUS Fastboot:
Obrázek

Špatný rozhodně není ASUS Splendid, kde již máme několik předvolených profilů pro normální práci, video atd a můžeme si dále v tomto programu další profily vytvořit.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

U čeho jsem se zastavil byla aplikace Game Park, zahrál jsem si tam pár oldschoolových her z dob skoro prvních počítačů 8-) . Tyto hry nepřestanou člověka nikdy bavit:

Obrázek

ASUS G53J obsahuje krom již zmíněné Blue-ray mechaniky (DVD samozřejmě vypaluje) také dvojici masivních 750 GB disků. Ty jsem otestoval pouze v aplikaci HD Tune bench. Nejprve výkon disku ve čtení -78.2 MB/s.

Obrázek

A následně HD tune benchmark:

Obrázek

Pamětové a nejen pamětové benchmarky-Everest. Myslím, že netřeba komentáře, ačkoliv se jedná o notebookový CPU, je výkonově na špici i ve srovnání s desktopy (zajímavé, že v tomto benchmarku překonává i i7 965 EX!):

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Další částí je oblíbené superpí v 1M a 32M:

krásných 15.344s :)
Obrázek

Variantu s 32M jsem testoval snad 4x, měl jsem podezření na špatný výsledek, ale opakovaná měření mi výsledek jen potvrdila. Nejspíš jich nedocházelo k efektivnímu zapínání turba.
Obrázek

Pokračujme ve výpočetních programech. Dalším z používaných benchmarků je HexusPi.

Obrázek

Moderní výpočet Ludolfova čísla dnes již lépe obstarává například MaxxPi, navíc mnohem více zatíží jednotlivá procesorová jádra:
Obrázek

Zajímavým měřením je i benchmark MaxxFlops (se kterým je možno bodovat i na hwbot):
Obrázek


Další je na řadě wprime a to v obou výpočetních variantách, tj. 32M a 1024M. Druhá varianta vám již i částečně prověří stabilitu systému. Během tohoto benchmarku se procesor slušně zahrál až na teplotu kolem 85 C :-). Schválně si pro zajímavost porovnejte výsledky s vaším stolním počítačem. Nejspíš budete překvapeni.
Obrázek

Do testování jsem zařadil i pro někoho velmi málo známý real time render benchmark Arauna (http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... ght=arauna ). Doporučuje se enchat běžet několik průběhů, já jsem jej nechal běžet cca půl hodiny. Znovu ho lze použít také jako test stability!
Obrázek

Jak si vede v dalších, již známých, renderovacích programech? Prvně uvedu výsledek v Cinebench R10, následně níže v Cinebench R11.5.
Obrázek

Obrázek

Fritzchess benchmark prověří znový výkon procesorového výkonu jako celku. Výsledek nad 6000b lze považovat již za velmi slušný i mezi desktopovými procesory!
Obrázek

Posledním benchmarkem je Winrar bench. Integrovaný benchmark se v tomto případě přehoupl přes hranici 2300kb/s, což je na úrovni mnohých čtyřjádrových systémů.
Obrázek

A nyní přejdeme k testování 3D benchmarků a her.
Jak jsem již zmínil v úvodu, grafická karta je mobilní verze GTX460M s 192-bit sběrnicí a 1.5 GB DDR5 paměti. Takty pochopitelně v idle klesají na úsporné hodnoty (ty jsem bohužel zapomněl odsledovat)
Prvním testem byl 3Dmark 2005, měřil jsem ho 2x po sobě a vybral lepší z výsledků. Skóre 18 356b mluví samo za sebe. Supr!
Obrázek

Následovala novější varianata 3D Mark 2006. Znovu za použití stejné metodiky měření. 13 131b.
Obrázek

A pak ještě s vyšším nastavením detailů, které vidíte na postnutém obrázku.
Obrázek

V Computemark dosáhla karta výsledku 447 bodů.
Obrázek

K syntetickým benchmarkům můžeme zařadit i výsledky OPEN GL v benchmarku CInebench. Ty jsem však již uváděl výše, takže na dosáhnuté hodnoty se můžete podívat na nich. Pokoušel jsem se i o 3D mark Vantage, ale nepodařilo se mi obejít požadavky minimálního rozlišení potřebného pro běh benchmarku :).
Následující měření již proběhlo v integrovaných benchmarcích her.
Jako první jsem odzkoušel Resident Evil.
Obrázek

Potom jsem odzkoušel v Japonsku a Taiwanu populární Street Fighter IV. Benchmark zde obsahuje několik soubojů různých postaviček proti sobě:
Obrázek

Chtěl jsem odzkoušet ještě AVP benchmark, nedařilo se mi ho ani po opakované reinstalaci spustit :-(. Pro příště ještě mohu zahrnout Ungine Heaven benchmark.
Potom jsem odzkoušel několik her v praxi.
S žádnou z nich jsem neměl sebemenší problém. Jednalo se o Gothic IV, Quakelive, NFS Shift a Mafia II.
Quakelive jsem otestoval z toho důvodu, protože jsem kdysi hrál Quake3 závodně a mohl jsem tak posoudit reálnou hratelnost nejen z pozice FSP snímků, ale i ovládání myši a rozložení kláves. Po pár minutách jsem si na Quakelive zvykl a hrálo se mi jako po másle :). Nezvyk potom byl zpětný přechod na mou desktopovou 20.5", kdy se mi najednou zdálo vše obrovské :).
V Gothic IV občas proběhlo nějaké trhnutí, ale v tomto případě nejsem příliš přesvědčen o kvalitě napsání kódu hry. U Gothica to býval vždy problém. Need for speed byla hrát radost, bez sebemenšího zakubnutí, znovu pochopitelně maximálně zvolené detaily jako i v případě Gothic IV. Potěšila i mě Mafia, podobný průběh, snad si ji časem zahraju celou.

Poslední na otestování přišlo 3D Vision, které tento notebook umožňuje.
Obrázek

Instalace 3D brýlí je zcela triviální, stačí zapojit konektor do brýlí a do USB, zapnout na brýlích tlačítko a dle indikovaného světla jsou brýle aktivní. Kde mě brýle mile překvapily byly promo obrázky nVidie, například taková nVidia medúza byla impozantní. Domníval jsem se, že mám doma i 3D film, leč jak jsem si ověřil v praxi, k němu měl opravdu daleko, nezbývá, než skutečně někdy vyzkoušet originální verzi filmu. Pro zajímavost jsem tedy ještě zkusil změřit výdrž baterie při běžné práci, jako je případná administrativa a webování. Notebook vydržel slušnou 1h a 40 minut. To je na herní notebook spolu s výkonným procesorem core i7 slušné.

Co říci závěrem mého uživatelského testování? Noteebook G3J mě potěšil rozhodně po designové a výkonové stránce. Matný povrch je příjemný nejen na omak, ale je i praktický. Ke klávesnici a zpracování celého šasi nemám taky výhrady, rozmístění kláves problém nedělalo, psaní taky bylo bezproblémové... Nelíbí se mi však vyvedení konektoru napájení a RJ45 pro síťový kabel, dle mého mohl být vyveden zezadu.
Výkonově notebook nezklamal, ba naopak, s tímto notebookem nebude žádným problémem si zahrát jakoukoliv hru na nativní rozlišení a na plné detaily. Procesorový výkon je také nadprůměrný. Potěší rozhodně funkce ASUS Power Gear a nejen úsporné tradiční profily, ale i maximální performance profil, kdy se nám CPU vlastně přetaktuje nad základní hodnoty (o přetaktování jsem se chtěl pokusit pomocí setFSB, ale nenašel jsem v databázi ). Dostanete tedy notebook již "přetaktovaný" od výroby :thumb . V českých shopech jsem jej zatím nenalezl, ale jelikož bude levnější než top produkt G73 a vezmeme v potaz celkové ceny i přibalené 3D brýle, potom mohu tento produkt určitě doporučit
cakulik

Re: preview ASUS G53J dle Flankera :-)

Příspěvek od cakulik »

ahoj,mam verzi s i770qm, 6gb ram, 750gb disk, gtx460m grafika...sem celkem spokojeny s provedenim,akorat nasavani vzduchu se mohlo vyresit lip stejne jako plast u touchpadu,ktery nedoliha a trochu mi vadi LEPENE provedeni.ale co je nejhorsi kamen urazu je zvukovka ktera se mela pysnit krystalove cistym zvukem.bohuzel vystup na kvalitnim repro prinasi v pozadi jakekoli aplikace sum kaceni lesa a ruzne cvakani a lupani,zkousem sem menit vsechny zvukove frekvence a bity na zvukovce bez vysledku,v nekterych pripadech to bylo jeste horsi.spotreba taky nesvetsi spouste komponentu,zejmena baterii,ktera bude mit zrejme velmi kratkou zivotnost.napajeni trafa je 20v 7.7A!!
flanker
Nováček
Nováček
Příspěvky: 17
Registrován: úte říj 19, 2010 14:47

Re: preview ASUS G53J dle Flankera :-)

Příspěvek od flanker »

zvuk žádná sláva, ale to u notebooků většinou tak bývá :(....nepomohlo k akceptovatelnosti ani doladění softwarové?
Odpovědět