Download | Programy

Výměna HDD

Pevné disky, řadiče, pole, správa disků a zálohování

Moderátoři: Awast, Moderátoři

Luk

Výměna HDD

Příspěvek od Luk »

Zdravím,
musela jsem podstoupit výměnu HDD na notebooku, neboť ten můj měl údajně hodně vadných sektorů, které už nebyly v normě. Jeho kapacita byla 320GB. Nyní mi tam v servisu daly HDD s kapacitou (zda se to tak nazývá) 500GB.
Nejen že se mi notebook zdá pomalejší a už není tak stabilní jako dříve, ale místy zaslechnu zvuk zřejmě od HDD jakoby takové tření, nebo jakoby se jednotka načítala a pak tam o něco zavadí (třeba by se to dalo přirovnat k tomu, když máte v notebooku CD a nechce se otáčet, ale tento zvuk proběhne krátce a jemně). Nevím jak to lépe popsat. Možná něco mezi slabým prasknutím. Dříve mi to nedělalo, tak jsem se chtěla zeptat, zda to může být právě vyměněným HDD?

A ještě jedna otázka.
Kupovala jsem notebook u HP, tudíš jejich OS byl už v notebooku, a nemám k němu žádné CD. Prodejce mě upozorňoval na to, že v případě, kdyby se tam něco pokazilo, tak v notebooku exituje disk, na který nesmím nic zapisovat a v případě reinstalace OS bych to mohla provést právě z toho disku, který jsem měla tzv. "chránit".

Jenže, HDD se mi pokazil, a při zapínání notebooku mi vždy naběhla pouze černá obrazovka, či byla možnost automatické opravy, ale ta byla neúspěšná. Bod obnovení tam vytvořený nebyl, nevím proč, neboť to jsem mívala zaplé.

Nezbývalo nic jiného než pořídit nový HDD, ze kterého se daly data vytáhnout, ale po znovu nainstalování OS, už tam nemám ten přímo nastavený od HP, ale klasický bez různých reklam prodejců apod.

Tak jsem se chtěla zeptat, proč nebylo možné provést obnovu OS z právě toho pokaženého HDD, když tam byla složka určená právě pro nové instalace. Tímpádem HP tohle nemá nijak ošetřené a když se člověku pokazí HDD jako mě, tak nemá po ruce na naistalování žádný OS?

Ráda bych se vrátila k verzi OS (na úkor toho, že tam budu mít reklamy a věci od HP), která byla na notebooku předinstalovaná, lze toho nějak docílit?

Děkuji za rady
Uživatelský avatar
Camazoo
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1236
Registrován: ned srp 10, 2008 23:56
Bydliště: Zlín
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna HDD

Příspěvek od Camazoo »

Ten první zvuk může znamenat více věcí (parkování hlaviček, pohyb čtecí hlavy,.). V podstatě by se mělo jednat o běžný projev provozu disku, za předpokladu, že k tomuto nedochází příliš často.
http://www.diit.cz/clanek/setrici-rezim ... ven/38118/

Ohledně druhé otázky, obnovu z původního disku zřejmě nebylo možné použít právě z důvodu možného poškození disku, kvůli kterým byl vyměněn. Jestli jsem to správně pochopil.
Intel C2D E7300@3.4GHz * AC Freezer 7 PRO * Asus P5Q * Radeon HD 4850 *RAM 6GB 1066MHz CL5 * Seagate Barracuda 250GB *Corsair VX450W* CM Elite 334 * LG 22" *
Odpovědět